Gayrimenkullerin Satışlarının Gerçek Değer Üzerinden Vergilendirileceği Yeni Dönem Geliyor


Gayrimenkul satışında ve kira gelirlerinin vergilendirilmesinde kayıt dışılığa son vermek amacıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kapsamlı bir çalışma yürütülüyor. Buna göre  gayrimenkullerin gerçek değerleri üzerinden vergilendirilecegi yeni düzenlemeler geliyor.


Türkiye gazetesinde  kaleme alınan bir habere göre, Bakanlık emlak alım satımı ve kira gelirlerinin vergilendirilmesi konusunda kayıt dışılığa son vermek amacıyla  yeni tedbirler üzerinde çalışma yapıyor.

TBMM açıldığında gündeme getirilmesi amaçlanan yeni vergi paketinde, emlak alım satımında gerçek değer üzerinden vergilendirme yapılmasına ilişkin yeni düzenlemeler hakkında Maliye Bakanlığı detaylı bir çalışma yaptı.

Tapu harcı, ve gelir vergisi açısından, gayrimenkullerin alış ve satışında gerçek bedelinin tespiti, büyük önem taşıyor. 

Teoride olması gereken, alıcı ve satıcının gayrimenkulün gerçek alım satım bedelini beyan etmesi ( emlak vergisi değerinin altında olmamak kaydıyla) gerekiyor. Fakat, teoriyi geçip pratiğe baktığımızda, böyle olmuyor. Genelde gösterilen rakamlar, gerçek satış bedelinin altında oluyor. Bunun tespiti halinde,  eksik alınan alım satım tapu harcı taraflardan cezalı olarak isteniyor.

Ayrıca gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 yıl içinde satılması hâlinde elde edilen gelir değer artışı kazancı, Gelir Vergisi Kanununa göre vergiye tabi.

Düzenleme Hazırlığı

Gayrimenkul gelirlerinin kayıt dışında kalmaması için sürekli analiz çalışmaları ve saha denetimleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından  yapılıyor. Tespit edilen uyumsuzluklar ile ilgili gerekli aksiyonlar alınıyor.

Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanlığı, gerçek alım satım bedelinin beyan edilmesini sağlamak amacıyla vatandaşları çeşitli yollardan bilgilendirmeye devam ediyor. Değer artışı kazancı elde edenlerin beyanname vermeleri gerekiyor, bu husus bakanlık tarafından beyan döneminden önce devamlı hatırlatılarak, yasal yükümlülüklerin zamanında yerine getirilmesini isteniyor.

Bakanlık alternatif düzenlemeler yapmak amacıyla, tapuda gerçek değer üzerinden işlem yapılması dâhil olmak üzere gayrimenkullerin vergilendirilmesine yönelik olarak dünyadaki uygulamaları da inceliyor.


Kaynak: https://www.gayrimenkulgundemi.com/gayrimenkul-satisinda-yeni-donem-gayrimenkuller-gercek-deger-uzerinden-vergilendirilecek


İlgili kelimeler: gayrimenkul satışı vergilendirilmesi, gayrimenkul kirası vergilendirilmesi, türkçe bölümler

No comments:

Post a Comment